Czym jest Tempeh?
Są to sfermentowane nasiona soi, dzięki którym Tempeh jest lekkostrawny i ma świetny, lekko orzechowy smak.
Pochodzi z Indonezji, gdzie jest tradycyjnym składnikiem regionalnej kuchni.
Tempeh jest bardzo wartościowy odżywczo. To doskonałe uzupełnienie diety osób pozostających na dietach wegetariańskich czy wegańskich. W diecie osób jedzących mięso będzie również godnym polecenia produktem.
Tempeh białka ma całkiem sporo, a jego niewątpliwą przewagą nad mięsem jest to, że zawiera wartościowy błonnik.
Tempeh zawiera znaczne ilości witamin z grupy B oraz wapń,magnez, żelazo, które warunkują prawidłowy metabolizm przez aktywację niezbędnych enzymów oraz prawidłowy wzrost i rozwój komórek.
Wiele osób zastanawia się, z czym jeść tempeh. Potraktuj go jako dobre źródło białka, a więc może to być doskonały zamiennik dla mięsa czy roślin strączkowych. Jeśli podasz go z produktem zbożowym (np. chlebem, kaszą, ryżem) i mnóstwem pysznych warzyw, otrzymasz pełnowartościowy i sycący posiłek.
Tempeh możesz ugotować, usmażyć, ugrillować lub upiec. Jeśli chcesz zintensyfikować jego smak, warto dodać aromatyczne zioła i przyprawy, a nawet wcześniej go zamarynować.