Zdrowa Żywność / Poznań / Produkty Bio / Produkty Naturalne / Produkty Zdrowe / Mięso Ekologiczne

Czym jest Tempeh?

Są to sfermentowane nasiona soi, dzięki którym Tempeh jest lekkostrawny i ma świetny, lekko orzechowy smak.

Pochodzi z Indonezji, gdzie jest tradycyjnym składnikiem regionalnej kuchni.

Tempeh jest bardzo wartościowy odżywczo. To doskonałe uzupełnienie diety osób pozostających na dietach wegetariańskich czy wegańskich. W diecie osób jedzących mięso będzie również godnym polecenia produktem.

Tempeh białka ma całkiem sporo, a jego niewątpliwą przewagą nad mięsem jest to, że zawiera wartościowy błonnik.

Tempeh zawiera znaczne ilości witamin z grupy B oraz wapń,magnez, żelazo, które warunkują prawidłowy metabolizm przez aktywację niezbędnych enzymów oraz prawidłowy wzrost i rozwój komórek.

Wiele osób zastanawia się, z czym jeść tempeh. Potraktuj go jako dobre źródło białka, a więc może to być doskonały zamiennik dla mięsa czy roślin strączkowych. Jeśli podasz go z produktem zbożowym (np. chlebem, kaszą, ryżem) i mnóstwem pysznych warzyw, otrzymasz pełnowartościowy i sycący posiłek.

Tempeh możesz ugotować, usmażyć, ugrillować lub upiec. Jeśli chcesz zintensyfikować jego smak, warto dodać aromatyczne zioła i przyprawy, a nawet wcześniej go zamarynować.

0

Twój koszyk