Opis
Manna z trzech dawnych odmian pszenicy – płaskurki, orkiszu i samopszy. Smak dzieciństwa wzbogacony wysoką wartością odżywczą zbóż.
Skład: Ekologiczna pełnoziarnista kaszka manna orkiszowa (40%), z samopszy (30%), z płaskurki (30%).
Płaskurka
Płaskurka to starsza siostra orkiszu. Według historycznych przekazów jest jednym z pierwszych udomowionych zbóż, którego uprawy sięgają 7 tys. lat p.n.e. Podobno chleb, którym Jezus dzielił się podczas ostatniej wieczerzy, był upieczony właśnie z tego zboża. Ciemniejsza od pozostałych odmian pszenicy barwa wynika z dużej ilości składników mineralnych.
Orkisz
Orkisz to dawny gatunek pszenicy, znany już w starożytności. Rzymianie uznawali go za pokarm dający siłę, dlatego spożywali go gladiatorzy i uczestnicy igrzysk. Obecnie panuje moda na orkisz, jego produkty cieszą się dużą popularnością i przypisywane są im liczne właściwości lecznicze. Uprawiany jest jednak na małą skalę, głównie w gospodarstwach ekologicznych. Zawiera więcej białka, kwasów tłuszczowych nienasyconych, witamin oraz składników mineralnych niż pszenica zwyczajna. Jest przy tym lekkostrawny i łatwo przyswajalny. Gluten orkiszowy jest także lepiej niż pszenny tolerowany przez nasz organizm.
Samopsza
To najstarsza z pszenic. Uznawana jest wręcz za roślinę leczniczą. Cechuje się wyższą od pozostałych pszenic zawartością substancji bioaktywnych oraz białka. Produkty z samopszy, jak również z pozostałych dawnych odmian pszenic, mogą stać się alternatywą dla osób nietolerujących glutenu. Badania wskazują, że gluten samopszy jest lepiej tolerowany przez organizm ludzki w stosunku do pszenicy zwyczajnej. Produkt nie jest produktem specjalnego przeznaczenia żywieniowego.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.