Dynia hokkaido bio ok 1kg – Bio Planet

24,00 

Brak w magazynie

Opis

Hokkaido ma charakterystyczny kształt i ciemnopomarańczową skórkę. Jej słodki smak przypomina kasztany, a konsystencja ziemniaka. Jest łatwa w obróbce i dobrze się kroi. Przed pieczeniem czy gotowaniem nie trzeba jej obierać – zmięknie pod wpływem temperatury. Dynia hokkaido, nawet pokrojona, po obróbce w wysokiej temperaturze zachowuje swój kształt, przez co świetnie nadaje się do warzywnych gulaszów.

Oprócz łatwej obróbki, niewielkich rozmiarów, dynia hokkaido ma jeszcze inne zalety. Jest zasadotwórcza, dzięki czemu świetnie nadaje się w kuracjach odkwaszających organizm. Dynia ta ma właściwości odtruwające i oczyszczające, przez co pozytywnie wpływa na funkcjonowanie nerek i wątroby. Jednak jej większą zaletą jest najciemniejszy miąższ, który sprawia, że jest ona najbardziej wartościową dynią. To, co wyróżnia dynię hokkaido, to potężna dawka witaminy A – trochę ponad 100 gram tego warzywa pokrywa dzienne zapotrzebowanie na nią. Jest to witamina bardzo ważna, m.in. dla zachowania dobrego wzroku i odporności. Zawiera także dużą ilość witaminy C. Ze względu na zawartość witamin z grupy B oraz magnezu, fosforu i potasu, spożywanie dyni zaleca się osobom chorym na serce. Ta skarbnica wartości odżywczych zawiera prawie tyle samo beta karotenu co marchew, jednak w przeciwieństwie do tej drugiej, dynia nie kumuluje nadmiernych ilości metali ciężkich.

Zastosowania kulinarne dyni hokkaido są bardzo szerokie. Świetnie nadaje się jako składnik zup, gulaszów, lecza, zapiekanek, tart, a nawet ciasta, kompotów czy dyniowych placków. To uniwersalne warzywo jest doskonałe do przetworów, na przykład dżemów, marynat i kiszonek. Może być także samodzielnym daniem. Odpowiednio przyrządzona z ziołami i masłem to doskonały pomysł na zdrową kolację.

Kraj pochodzenia: Polska

 

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Dynia hokkaido bio ok 1kg – Bio Planet”

Produkty z tej samej farmy