Opis
Dynia piżmowa stanowi doskonałe źródło witaminy A, potasu i błonnika. Ma dobroczynny wpływ m.in. na trawienie, Ciśnienie krwi, zdrowe włosy i skórę. To również źródło witaminy E, tiaminy (B1), niacyny (B3), witaminy B6, B5, kwasu foliowego, manganu.
Dynia jest bogata w beta-karoten – to pomarańczowy, czerwony i żółty barwnik roślinny (to dzięki niemu dynia ma tak intensywny kolor) i jednocześnie substancja o właściwościach leczniczych. Beta-karoten – podobnie jak wszystkie karotenoidy – jest przeciwutleniaczem, co oznacza, że hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne, a co za tym idzie – może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Badania wykazały, że częste spożywanie dyni zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu żołądka, raka piersi, raka płuc i raka jelita grubego.
kraj pochodzenia Włochy
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.