Opis
Estragon posiada różne właściwości lecznicze. Między innymi uzupełnia niedobór witamina A, która w naszym organizmie odpowiedzialna jest za proces widzenia oraz pozytywnie działa na układ immunologiczny, co powoduje, że wzmacnia się nasza odporność. Estragon zwalcza również brak apetytu, ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Co ważne, wpływa też na obniżenie cholesterolu, a dodatkowo zawiera kwasy organiczne oraz takie minerały, jak magnez, potas, żelazo czy cynk. Warto wiedzieć, że dawniej stosowano go jako lek na epilepsje, migrenę, a także cukrzycę. Do potraw powinny dodawać estragon osoby, które cierpią na nadciśnienie tętnicze.
Liście estragonu dodaje się do kwaszenia kapusty czy ogórków. Dodanie świeżej gałązki rośliny podkreśla szczególnie smak octu. Można ją również dodawać do musztardy, majonezu, sosów śmietanowych oraz francuskich dressingów. Estragon ułatwia trawienie, dlatego można nim wzbogacać ciężkostrawne potrawy. Ziele dopełnia smak wszelkich dań rybnych, kurczaka, wieprzowiny, jagnięciny, grzybów, ziemniaków, świetnie komponuje się z pomidorami, cukinią, ogórkami czy szparagami. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby był dodatkiem do omletów, jajek w koszulkach czy owoców morza. Dodać go można także do popularnej sałatki jarzynowej.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.