Opis
Kasza gryczana jest świetnym źródłem białka, zawiera go od 10 do 16 proc. Jest to białko lepiej przyswajalne niż to pochodzące ze zbóż, ma podobną wartość, jak białko roślin strączkowych.
Kasza gryczana jest bowiem bogata w unikatowe aminokwasy egzogenne – zwłaszcza w lizynę, której nasz organizm sam nie wytwarza, tylko trzeba ją dostarczać wraz z pożywieniem. Lizyna jest niezbędna m.in. przy budowie białek, zwłaszcza w mięśniach i kościach. Działa korzystnie na kondycję psychiczną.
Kasza gryczana nie zawiera glutenu. W związku z tym bez obaw mogą po nią sięgać osoby chore na celiakię czy nietolerujące glutenu.
Ekologiczna kasza gryczana palona jest najczęściej stosowana jako składnik obiadów w połączeniu z warzywami lub gulaszem oraz jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych i pasztetów.
skład: kasza gryczana palona* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.