Opis
Kefir jest fermentowanym napojem mlecznym, wytwarzanym z użyciem tzw. grzybków (ziaren) kefirowych, złożonych z odpowiednich bakterii i drożdży. Ma białą lub jasnokremową barwę, lekko zawiesistą konsystencję, charakteryzuje się wyrazistym, kwaśnym smakiem.
Bardzo cenne ze zdrowotnego punktu widzenia są obecne w kefirze bakterie i drożdże. Kefir jest dobrym źródłem witaminy grupy B: B1, B12 oraz kwasu foliowego, a także witaminy K i biotyny. Dostarcza także istotnych ilości wapnia i magnezu. W kefirze znajdują się aminokwasy niezbędne, m.in. tryptofan, który wpływa pozytywnie na układ nerwowy i działa wyciszająco. Kefir to niskokaloryczny napój mleczny (50-70 kcal w 100 g), który dzięki zawartości białka jest bardzo sycący. Zawiera laktozę, jednak często nie wywołuje dolegliwości trawiennych u osób z nietolerancją tego cukru. Lepsza tolerancja wynika z obecności w kefirze bakterii i drożdży, które częściowo rozkładają laktozę.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.