Opis
Właściwości zdrowotne gorczycy były z powodzeniem stosowane od wieków. Sumerowie, starożytni Grecy i Rzymianie leczyli za jej pomocą między innymi zatrucia grzybami, rany po ukąszeniach węży i skorpionów i ból zęba. Przez niektórych była ona uważana za afrodyzjak. Do dziś gorczyca jest doceniana w ziołolecznictwie i wykorzystywana ze względu na swoje cenne właściwości.
- Uśmierza dolegliwości żołądkowe – nasiona gorczycy mają właściwości poprawiające trawienie. Powlekają śluzem przewód pokarmowy. Napary z nasion białej gorczycy stosuje się w nieżytach żołądka i jelit oraz w przypadku niestrawności. Łyżka łagodnej musztardy dodanej do ulubionych dań – w szczególności ciężkostrawnych, poprawi samopoczucie po posiłku.
- Działa relaksująco – eliminuje zmęczenie, poprawia samopoczucie, dodaje energii a nawet zwalcza problemy z bezsennością. Może również pomóc uporać się z migreną.
- Pomaga przy zaparciach – całe nasiona gorczycy pęcznieją w przewodzie pokarmowym, wywołując łagodny efekt przeczyszczający, dlatego są sprawdzonym środkiem na zaparcia. Osobom zmagającym się z tą dolegliwością zaleca się picie odwaru gorczycowego. Żeby go przygotować, należy 1 łyżeczkę całych nasion gorczycy zagotować w 1/3 szklanki wody i wypić po posiłku.
- Działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie – nasiona gorczycy mają działanie przeciwzapalne. W postaci naparu mogą być wykorzystywane do płukania chorego gardła i jamy ustnej. Tzw. poduszki gorczycowe przyniosą ulgę osobom cierpiącym na bóle reumatyczne. Jednak to nie jedyne korzyści z tej właściwości gorczycy. Ze względu na silne działanie bakteriobójcze, gorczyca może być stosowana jako środek konserwujący. W postaci nasion lub wysokiej jakości, naturalnej musztardy, dodajemy ją do produktów spożywczych, które chcemy przechowywać przez dłuższy okres np. kiszonek czy marynat do mięs.
- Uzupełnia braki substancji odżywczych – systematyczne spożywanie gorczycy w postaci nasion, lub wysokiej jakości musztardy pozwoli dostarczyć do organizmu spore dawki magnezu, żelaza i potasu oraz kwasów omega-3. Dzięki nim mamy szansę uniknąć depresji oraz zwiększyć odporność na zachorowania na infekcje.
skład: woda, gorczyca biała*, cukier trzcinowy*, ocet*, olej rzepakowy*, sól morska*, pieprz czarny*,
*produkt rolnictwa ekologicznego
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.