Opis
Nielone klasyczne na bazie soi
O Nielonym
Klasyczne Nielone to roślinne surowe mielone, czyli produkt do wykorzystania w kuchni tam, gdzie użyte zostałoby mięso mielone. Świetnie nadaje się na przykład do puplecików w sosie, kotletów mielonych, pierogów, lasagne czy sosu bolognese, który (jak wynika z naszego wywiadu) jest najczęściej przez Was przygotowywany z użyciem Nielonego! 🙂 Zawiera dodatek witaminy B12 oraz żelaza.
Kotlety mielone z Nielonego polecamy robić bez użycia jajka czy bułki tartej, za to z dużą ilością przypraw i ulubionych ziół. Nielone ma delikatnie mięsny lecz nienarzucający się smak, by współgrać ze składnikami, z którymi zostanie zestawione w daniach, a nie je dominować. Smażąc Nielone najlepiej utrzymywać małą – średnią moc palnika. Różowy kolor produktu może utrzymywać się również po obróbce termicznej. Można smażyć bez dodatku tłuszczu. Kotlety z Nielonego najlepiej smażyć ok. 3 min z każdej strony.
Produkt bezglutenowy.
Produkt przeznaczony do obróbki termicznej. Przechowywać w temperaturze 2-6°C. Nie mrozić. Po otwarciu spożyć w ciągu 2 dni. Nielone jest gotowe do spożycia, gdy temperatura wewnątrz produktu osiągnie 75°C. Po obróbce termicznej produkt może zachować różowy kolor. Ze względu na użycie naturalnych składników kolor produktu może różnić się w zależności od partii.
Składniki: Woda; białko sojowe (18,5%); oleje roślinne (kokosowy, rzepakowy); skrobia ziemniaczana; przyprawy; ekstrakt drożdżowy; maślak zwyczajny – suszony; sok z buraka; skrobia kukurydziana; ocet jabłkowy; substancja zagęszczająca: metyloceluloza; aromat; sól; żelazo; witamina B12; ekstrakty przypraw.
Wartości odżywcze w 100g produktu |
|
||
kJ | 548,7 | 6,5% | |
kcal | 131,1 | 6,6% | |
Tłuszcze | 6,2 | 8,9% | |
kw. tł. nasycone | 3,6 | 18,1% | |
kw. tł. nienasycone | 0,8 | ||
Węglowodany | 9,8 | 3,8% | |
w tym cukry | 0,8 | 0,9% | |
Błonnik | 2,6 | ||
Białko | 12,8 | ||
Sól | 1,1 | ||
Witaminy i składniki mineralne: | |||
Żelazo (mg) | 6,72 | 48% | |
B12 (µg) | 0,5 | 20% |
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal)
Paczka 200 g to ilość idealna na obiad dla 2 osób.