Opis
SKŁADNIKI
koper ogrodowy 13 %, estragon, chrzan, ziele angielskie, pieprz czarny, kolendra, GORCZYCA, marchew korzeń, majeranek, liść laurowy, czosnek (w zmiennych proporcjach).
OPIS
Mieszanka przypraw do ogórków konserwowych. Porcja na 5 kg ogórków.
Propozycja przepisu na ogórki konserwowe: Ogórki dokładnie umyć, odsączyć, układać w naczyniach wraz z przyprawami. Ogórki zalać zalewą: na 3 litry wody – 0,5 l octu 10 %, 40 g soli, 30 g cukru. Ogórki zamknąć i pasteryzować w temperaturze 90°C przez około 10 minut. W przypadku, gdy ogórki będą sporządzone w słoikach 1 l – 1,5 l na 1 słój należy brać: 1 – 2 łyżki przygotowanej mieszanki lub 1 gałązkę estragonu, 1 korzeń chrzanu, 3 – 4 ziarnka pieprzu, 1/4 łyżki GORCZYCY, 2- 3 ziarnka ziela angielskiego, szczypta kolendry, korzeń marchwi, 2 – 3 liście laurowe, ząbek czosnku, szczyptę majeranku.
INFORMACJA ALERGENNA
Może zawierać gluten.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym miejscu.