Opis
SKŁADNIKI
Tłuszcz gęsi sadełkowy
OPIS
Smalec gęsi (smalec z tłuszczu sadełkowego) ze względu na wysoką zawartość (ponad 2/3) NNKT – niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych zalicza się do zdrowszych tłuszczów zwierzęcych. Przeważa tutaj jednonienasycony kwas oleinowy (podobnie jak w oliwie z oliwek), którego spożywanie zaleca się w profilaktyce przeciwmiażdżycowej. Jego właściwości są powszechnie znane; m.in. obniża poziom złego cholesterolu (LDL), nie zmniejszając poziomu dobrego cholesterolu (HDL). To głównie on powoduje, że smalec gęsi jest delikatnym tłuszczem i po przekroczeniu temperatury pokojowej staje się półpłynny.
Temperatura dymienia to powyżej 200 stopni C. Idealny do smażenia! Także do głębokiego
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna – 3672 kJ / 893 kcal
Tłuszcz – 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0 g
Węglowodany – 0 g
w tym cukry – 0 g
Błonnik – 0 g
Białko – 0 g
Sól – 0 g
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.