Opis
Ekologiczna soczewica żółta charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem. Ma tendencję do rozpadu po ugotowaniu, dlatego doskonale nadaje się jako dodatek do zup, czy gulaszów. Idealnie sprawdza się również w daniach jednogarnkowych. Można z niej przygotować pasty kanapkowe lub farsz do wypełniania pierogów, krokietów, pasztecików, a nawet pieczeni mięsnych.
Soczewica ze względu na swoje właściwości prozdrowotne i zawartość cennych składników odżywczych znalazła zastosowanie nie tylko w kuchniach wegetarian, ale także w diecie przeciętnego wszystkożercy. Okazuje się, że nie ma potrzeby codziennego zajadania się ciężkostrawnym mięsem, gdyż dania z soczewicą są godną polecenia alternatywą, która również dostarczy nam niezbędnych aminokwasów. Co więcej, roślina ta usprawnia przemianę materii i reguluje wytwarzanie soków żołądkowych.
Warto po nią sięgać w przypadku problemów z refluksem i nadkwasotą. Z kolei spora zawartość błonnika przyczynia się do redukcji poziomu cholesterolu i regulacji stężenia glukozy we krwi. Mogą ją spożywać nawet diabetycy, gdyż soczewica ma niski wskaźnik glikemiczny.
skład: soczewica żółta* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.