Opis
Ekologiczne ziarno soi to jeden z najpopularniejszych produktów azjatyckich. Doskonale sprawdza się jako dodatek do dań jednogarnkowych, zup, potraw warzywnych, warzywno-mięsnych, sałatek. Rozdrobniona jest idealna do potraw mącznych, past, kotletów. Ziarno soi zawiera wysoką zawartość białka, stanowi podstawę diety wegetariańskiej i wegańskiej.
Soja jest niezwykle bogatym źródłem białka pełnowartościowego, witamin: B1, B2, B6, kwasu foliowego i K oraz minerałów: manganu, miedzi, selenu, cynku, potasu, żelaza, fosforu, magnezu, wapnia oraz lecytyny i błonnika. Dzięki wymienionym wyżej minerałom, spożywanie soi wzmacnia odporność organizmu, działa przeciwmiażdżycowo, obniża poziom cholesterolu we krwi oraz przeciwdziała chorobom serca. Co więcej, reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych, a także usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego (w tym np. poprawia pamięć i koncentrację).
Ponadto soja, jako element diety, jest jednym ze skutecznych elementów profilaktyki osteoporozy. Nie powoduje bowiem wypłukiwania z organizmu wapnia, co ma miejsce w przypadku prób dostarczania sobie tego pierwiastka poprzez regularne spożywanie zakwaszających organizm produktów mlecznych.
Dzięki wysokiej zawartości fitoestrogenów, soja jest polecana kobietom w okresie menopauzy. Jej spożywanie może zastąpić tzw. hormonalną terapię zastępczą, na którą niektóre panie nie chcą się decydować. Przyjmuje się, iż soja łagodzi objawy menopauzy takie jak np. uderzenia gorąca, nerwowość, drażliwość, kłopoty ze snem, nadmierna potliwość, spadek libido, migreny itd.
Wystarczy jedynie 20 gramów soi dziennie, by przekonać się o dobroczynnym wpływie tej rośliny na stan zdrowia i samopoczucie w okresie menopauzalnym. Poza tym, regularne spożywanie soi zmniejsza ryzyko wystąpienia u kobiet po 40-50 roku życia różnego rodzaju nowotworów, tak charakterystycznych dla tej grupy wiekowej (np. raka piersi).
skład: soja* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.