Opis
Pasta sezamowa, inaczej zwana tahini, to nic innego jak zmielone ziarna sezamu, najczęściej uprzednio uprażone. Ten prosty, ale bogaty w składniki odżywcze produkt, posiada bardzo wiele zastosowań. Jest powszechnie stosowany w krajach Bliskiego Wschodu, północnej Afryce oraz w kuchni chińskiej, koreańskiej i japońskiej, dlatego wiele przepisów zawierających tahini będzie miało wyraźnie orientalny smak.
Najpopularniejszym zastosowaniem pasty sezamowej jest użycie jej do zrobienia hummusu, pochodzącej z Egiptu pasty z gotowanej ciecierzycy, sezamu, czosnku i soku z cytryny. Podawana jest z przyprawami i dużą ilością oliwy. Uniwersalność sezamu sprawia, że nadaje się on równie dobrze do potraw wytrawnych jak i deserów. Najlepiej znaną słodkością z dodatkiem tahini jest chałwa ale możemy ją z powodzeniem dodać do ciasteczek czy lodów, nadając im sezamowy posmak. Świetnie też nadaje się do maczania w niej suszonych daktyli.
Drugim oprócz hummusu popularnym daniem zawierającym pastę sezamową jest baba ghanoush – uwielbiana na Bliskim Wschodzie potrawa z sezamu i bakłażana podawana w formie pasty lub dipu. Tahini znajdzie również zastosowanie jako dodatek do zup, np. z ciecierzycy, marchewki, batatów, soczewicy albo kalafiora. Gdy wymieszamy ją z oliwą i sokiem z cytryny uzyskamy aromatyczny dressing, który możemy dodać do sałatki bądź polać nim pieczone warzywa.
Ciekawostkę stanowi możliwość użycia pasty sezamowej w zabiegach kosmetycznych, przygotowując na jej bazie maskę na twarz.
skład: prażone niełuskane ziarna sezamu* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Kraj pochodzenia: Holandia
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.