Opis
Burak liściowy jest warzywem o dużej wartości biologicznej, jest wspaniałym źródłem związków o działaniu antyoksydacyjnym i składników odżywczych. Zawiera duże ilości łatwo trawionego białka, a także żelaza, wapnia, potasu i manganu. Liście i ogonki są pełne witaminy A i C, jak również witamin z grupy B i kwasu foliowego. Znajdziemy w nich także betainę, która uważana jest za substancję obniżającą poziom homocysteiny, która odpowiedzialna jest za powstawanie zmian miażdżycowych i zakrzepowych, a w konsekwencji chorób serca i udarów mózgu. Polecany jest osobom chorym na cukrzycę i miażdżycę, jak również z problemami trawiennymi i nadwagą. Jest szczególnie ważnym uzupełnieniem diety przy anemii, a także u kobiet w ciąży. Liście mogą być spożywane na surowo, po zblanszowaniu lub ugotowane, można z nich przyrządzać sałatki, zupy, chłodniki i dodatki do dań ciepłych. Same ogonki liściowe możemy przygotowywać jak szparagi lub fasolkę szparagową.
Prosty przepis jak przygotwać buraki liściowe:
2 pęczki buraka liściowego
1 opakowanie śmietany 18%
3 łyżeczki curry
1 ząbek czosnku
3 łyżki klarowanego masła lub oleju
1 łyżeczka soli i pieprzu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Myjemy buraka i kroimy na paski. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Podpiekamy czosnek chwilkę, żeby się nie przypalił i dodajemy buraka. Całość solimy.
Proponuję trzymać buraka na patelni nie dłużej niż 5 minut, żeby pozostał jędrny.
W międzyczasie do miseczki wylewamy śmietanę i mieszamy z curry. Następnie dodajemy do podsmażonego buraka śmietanę z curry. gotowe!! podawać z ryżem lub makaronem
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.