Opis
Konfitura z aronii wyśmienicie smakuje w połączeniu z daniami mięsnymi. Aronia może być w tym przypadku stosowana zamiennie z żurawiną. Idealnie nadaje się również do serów, kanapek i tostów.
Warto spożywać aronie i jej przetwory, gdyż zapobiegają wielu chorobom. W owocach aronii występują zarówno antyoksydanty, garbniki, witamina C, B2, B6, E, PP, P, jak i składniki mineralne takie jak: miedź, kobalt, bor, lit, mangan, molibden będące dla człowieka pierwiastkami śladowymi.
Jagody aronii zawierają najwięcej silnie antyoksydacyjnych polifenoli (nawet 4 razy więcej niż czarna porzeczka), a to właśnie one decydują o jej szczególnych właściwościach. Obecność litu działa uspokajająco i antydepresyjnie. Badania wykazały, że regularne spożywanie tych owoców wzmacnia odporność, oczyszcza organizm oraz łagodzi stany zapalne.Przetwory z aronii pomagają także obniżyć ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu.
Czas jesienno-zimowy to sezon wzmożonych przeziębień i zachorowań na grypę. Sok z owoców aronii działa niekiedy bardziej skutecznie, niż tabletki wzmacniające odporność organizmu, łykane zapobiegawczo w sezonie grypowym. Składniki zawarte w owocach aronii w naturalny sposób podwyższają naszą odporność. Wówczas infekcje nie są takie groźne.
Istnieją lekarstwa, w składzie posiadające aronię. Traktuje się je jako wspomagające walkę z nowotworami, choćby z rakiem trzustki, a mówi się tutaj także o raku mózgu. Aronia przyczynia się do likwidacji komórek rakowych.
skład: aronia, cukier
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.