Opis
Oprócz wspaniałego aromatu, obecność koperku w naszej potrawie zapewni nam mnóstwo benefitów dla zdrowia. Koperek poprawia trawienie. Olejki eteryczne zawarte w koperku stymulują wydzielanie żółci i soków trawiennych oraz pobudzają perystaltykę jelit. Dzięki temu koperek znajduje zastosowanie w łagodzeniu niestrawności i wzdęć. Wyciąg z kopru zmniejsza stany zapalne stawów, a także łagodzi ból stawów towarzyszący reumatoidalnemu zapaleniu stawów. Wyciąg z kopru łagodzi także bóle brzucha i bóle menstruacyjne. Koperek ma właściwości antyoksydacyjne – zwalcza wolne rodniki. Aktywność przeciwutleniająca koperku jest porównywalna z innymi silnymi przeciwutleniaczami: kwasem askorbinowym, alfa-tokoferolem i kwercetyną. Koperek obniża stężenie cholesterolu LDL oraz trójglicerydów we krwi, co wiąże się z poprawą profilu lipidowego. Koperek, dzięki obecności ekstraktu acetonowego, ma właściwości przeciwbakteryjne. Wykazuje działanie hamujące na wzrost bakterii, m.in.: Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty), Bacillus cereus (laseczka woskowa), Enterofaecalis (paciorkowiec kałowy), Listeria monocytogenes, E.coli, Yersinia enterocolitis, Salmonella typhi. Koperek jest również bogaty w magnez i witaminy z grupy B, co sprawia, że ma działanie antystresowe.
Koper ogrodowy znajduje w kuchni niezwykle szerokie zastosowanie. W polskiej tradycji kulinarnej znany jest on przede wszystkim jako ważny dodatek do ziemniaków oraz klasycznej mizerii. Łodyga rośliny stanowi również istotny element zaprawy do kiszonych ogórków. Koper nadaje wyjątkowego aromatu różnym delikatnym sosom sałatkowym (przygotowanym najlepiej na bazie śmietany lub jogurtu naturalnego), daniom rybnym (szczególnie pstrąg i łosoś), jajkom, serkom wiejskim, twarogom oraz potrawom opartym na warzywach strączkowych. Koper może również posłużyć również jako aromatyczna przyprawa do wielu zup.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.