Opis
Jogurty kozie naturalne zawierają mniej laktozy niż jogurty krowie, dzięki czemu są lepiej przyswajane u osób, które cierpią na jej nietolerancję. Ponadto zawierają mniej kazeiny, która jest częstą przyczyną uczulenia, dzięki czemu jego spożywanie nie wywołuje objawów alergii. Regularne spożywanie przetworów z mleka koziego zwiększa zdolność organizmu do przyswajania żelaza oraz pobudza regenerację hemoglobiny. Wysokie stężenie cynku i selenu pomaga również zapobiegać chorobom neurodegeneracyjnym.
Jogurt naturalny najlepiej smakuje na śniadanie, z dodatkiem sezonowych owoców, domową granolą lub musli. Można go zmiksować z bananami, malinami, borówkami i miodem oraz serwować jako odżywczy koktajl lub zamrozić. Powstanie pyszny lodowo-owocowy deser. Jogurt ten świetnie sprawdzi się także jako zdrowa przekąska w pracy. Może być bazą rozmaitych dipów. Po zmieszaniu z ogórkiem, czosnkiem, solą i pieprzem powstanie grecki, orzeźwiający sos tzatziki. Jogurt występuje także jako składnik maseczek kosmetycznych – wystarczy go zmieszać z łyżeczką spiruliny i nałożyć na twarz, szyję oraz dekolt. Taka mieszanka ma właściwości odżywcze, łagodzące i rozjaśniające.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.