Opis
Ogórki to w 96% woda, aczkolwiek w ich składzie znajdziemy niewielkie ilości witamin i składników mineralnych. Nieduże pokłady witaminy A, C i witamin z grupy B (B1, B3 i B6) znajdziemy w miąższu ogórka. Ponadto znajduje się w nich kwas foliowy oraz pewne składniki mineralne: cynk, żelazo, potas, fosfor, wapń sód i magnez. Trzeba jednak pamiętać, że nie są to ilości, które wystarczą na uzupełnienie dziennej dawki witamin i minerałów, a najwięcej składników kryje się w skórce ogórka.
Ogórki znajdują zastosowanie w łagodzeniu objawów problemów układu moczowego, stanów zapalnych oraz przy usuwaniu nadmiaru wody z organizmu. Stanowią także składnik diet odchudzających. Uprawiane są przede wszystkim pod kątem późniejszych przetworów (ogórki kiszone, konserwowe, sałatki).
witwicka11 –
Bardzo dobre do kiszenia,jest to już rzadko spotykana odmiana z białymi końcówkami,ja je bardzo lubię bo nie są gorzkie.Zresztą ja lubię wszystkie warzywa z Zielonego Pola,mają smak wsi mojego dzieciństwa.