Oliwa Manzanilla

39,00 57,00 

Opis

Manzanilla  to odmiana oliwek, która historycznie pochodzi z Cáceres- prowincji regionu Estremadura (hiszp. Extremadura – z łac. [tereny] za [rzeką] Duero).  Region w znacznej części leżący na wyżynie Mesety. Jest to najrzadziej zaludniony obszar Hiszpanii – zaliczany do malowniczych, dzikich. Klimat bardziej morski  i  łagodniejszy niż w głębi lądu sprzyja uprawie drzew oliwnych. Drzewa oliwne z odmiany manzanilla  bardzo dobrze zaadaptowały się w warunkach panujących w rejonie Toledo.  Oliwka jest dość duża, podobnie jak Picual, ale bardziej zaokrąglona. Cechą charakterystyczną manzanilli jest soczysty, bardzo apetyczny  miąższ. Używana zarówno do produkcji oliwy z oliwek jak i do zaprawiania (piklowania) często ląduje na naszych stołach jako pyszna przekąska.

Manzanilla ma ogromną ilość polifenoli, czyli przeciwutleniacze (antyoksydanty), które zapobiegają utlenianiu się tłuszczów i powstawaniu w organizmie wolnych rodników, działają więc  jak naturalna szczepionka przeciwko przedwczesnemu starzeniu się, nowotworom, chorobom serca oraz różnym chorobom cywilizacyjnym. Ponadto odpierają ataki bakterii, wirusów i grzybów.  Zatem im większa ich zawartość, tym skuteczniej zwalczają one szkodliwe dla zdrowia czynniki.  Bogate w polifenole są oliwy z oliwek zebranych wcześnie, nie całkiem dojrzałych, natychmiast tłoczonych i charakteryzujących się niską kwasowością. Zawartość polifenoli w oliwie bardzo łatwo można rozpoznać w smaku oliwy. Jeśli czujemy pikantny, lekko gorzkawy, pieprzny smak oliwy , który stymuluje apetyt i czyni oliwę lekkostrawną, to znaczy, że oliwa zawiera dużą ilość polifenoli. Taka właśnie jest …. Manzanilla.

Manzanilla to oliwa dla koneserów.  Ze względu na dużą  ilość polifenoli  wydaje się bardzo pikantna. Jest bardzo aromatyczna – wszak manzanilla znaczy po hiszpańsku “rumianek”.  Zapach przypomina letnią łąkę,  szczaw, soczystą  trawę.  Początkowo łagodna drażni kubki smakowe na finiszu.

Doskonale nadaje się do wszelkiego rodzaju potraw. Dzięki jej pikantności możemy zrezygnować z dodawania pieprzu. Znakomicie smakuje jajko na twardo polane oliwą. Bardzo dobrze komponuje się również  jako dodatek do kasz, pieczonych mięs oraz duszonych warzyw. Najlepiej podawać ją w towarzystwie czerwonego wina.

 

Oliwny Raj

Oliwy z młyna Casas de Hualdo są najlepsze  przede wszystkim dlatego, że ludzie, którzy ją produkują robią to z pasji i miłości do oliwy. To po prostu ich sposób na życie. Dzięki temu właśnie oliwy z tego młyna, zagubionego gdzieś w centralnej części krainy Don Kichota są pyszne i bardzo wartościowe. To właśnie pasja przekłada się na to, że oliwy te:   

– tworzone są zgodnie z zasadą slow-food

– wyciskane są  w ciągu maksymalnie 2-6 godzin od zbiorów owoców z drzewa

– wyciskane wyłącznie na zimno i wyłącznie w sposób mechaniczny

– proces produkcji oliwy jest przemyślany w najdrobniejszych szczegółach i monitorowany na każdym etapie

– znajdują się w międzynarodowym katalogu FLOS OLEI najlepszych 500 oliw świata

– corocznie nagradzane są na międzynarodowych festiwalach i w konkursach oliwnych

Oliwa ta powstaje z ogromną starannością pod stałym nadzorem doświadczonych techników oliwnych- a  wszystko to z miłości do oliwy. Proces produkcji oliwy jest przemyślany w najdrobniejszych szczegółach i monitorowany na każdym etapie: od posadzenia drzew w gaju oliwnym, przez zbiory oliwek, poprzez wyciśnięcie z nich soku, aż do zabutelkowania oliwy. Bez użycia chemii, bez żadnych dodatkowych zabiegów uzyskuje się 100% sok z oliwek.

Oliwki w młynie Casas de Hualdo wyciskane są  w ciągu maksymalnie 2-6 godzin od zbiorów owoców z drzewa. Oliwka jako owoc zawiera chlorofil i inne “zielone”. Dzięki temu, że wyciskanie soku następuje zaraz po zebraniu nie ma degradacji czy pleśnienia owocu. Udaje się zachować ZAPACH, SMAK  i wszelkie walory świeżo miażdżonej rośliny-owocu.  Dzięki ekstrakcji wyłącznie na zimno (temperatura całego procesu nie przekracza 25°C!) i   wyłącznie w sposób mechaniczny wartościowe związki chemiczne (witaminy, minerały, polifenole)  zostają zamknięte w tłuszczu i butelce na dłużej. Oliwy od Casas de Hualdo  pachną zielonym …tym zaskakują po otarciu butelki i po tym poznajemy ich jakość.
Potwierdzeniem tej jakości są liczne nagrody i certyfikaty  jakie oliwy te zdobywają na międzynarodowym forum. Od lat znajdują się w corocznie wydawanym  katalogu „FLOS OLEI” najlepszych oliw świata. Ponadto w 2015 Reserva de Familia a  w 2014r Picual znalazł się w pierwszej dwudziestce- TOP 20.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Oliwa Manzanilla”