Oliwa Reserva de Familia 500ml

83,00 

Opis

Reserva de Familia, to najlepszy i najbardziej ekskluzywny produkt z Casas de Hualdo.  Jest to starannie skomponowany przez testera oliwnego coupage czterech oliw jednoszczepowych: Picual, Arbequina, Cornicabra oraz  Manzanilla.  Cały sekret polega na tym aby skomponować taką oliwę, która wydobywa najlepsze właściwości z każdej odmiany nie dominując pozostałych. W efekcie powstaje znakomita, zrównoważona w smaku oliwa o bardzo gęstej konsystencji. Oliwę “Reserva de Familia” wytwarza się zawsze na początku kampanii oliwnej. Zbierane są do niej oliwki tylko te najdorodniejsze będące kwintesencją oliwnego smaku. Drzewa oliwne, które rodzą oliwki do Reservy są traktowane przez cały rok ze specjalną starannością. Technicy oliwni doglądają ich, badają ich zdrowie, głaszczą po listkach i śpiewają serenady:) Tych drzew jest niewiele w skali całego gaju oliwnego dlatego właśnie oliwa “Reserva de Familia” to wersja limitowana. Każda butelka ma na sobie unikatowy numer.  To najbardziej medalowy produkt z młyna ‘Casas de Hualdo’. Oliwa ta zajęła 8 miejsce w rankingu najlepszych oliw świata i zdobyła mnóstwo medali i wyróżnień na całym świecie! To Królowa wśród wszystkich oliw.

Zapach średniointensywny urzeka złożonością aromatów i rozbudza zmysły. Im dłużej delektujemy się zapachem tym więcej odkrywamy warstw.   Można w nim wyczuć: liście pomidorów, zieloną trawę, zieloną sałatę, karczochy, liście eukaliptusa, migdały i dojrzałe jabłka. Jej gęsta konsystencja obiecuje  równie bogate doznania smakowe i  nie rozczarowuje.

Smak przenosi nas mentalnie do krainy flamenco – przywodzi na myśl słoneczna Katalonię i soczyste barwy Andaluzji.  Przyjemnie podrażnia  kubki smakowe i na długo pozostaje w ustach.

Doskonale nadaje się do jedzenia na surowo.  Pyszna jako dressing do sałaty, dodatek do zup warzywnych, różnych rodzajów mięs a także do deserów wśród których święci triumfy deser z lodów waniliowych z oliwą i kryształkami soli morskiej.  Zaskakujący, intrygujący  ale przepyszny. Oliwa nadaje kremowej konsystencji  a zderzenie smaków słonego i słodkiego zniewala.

Najlepiej serwować ją w towarzystwie białego wina.

Oliwny Raj

Oliwy z młyna Casas de Hualdo są najlepsze  przede wszystkim dlatego, że ludzie, którzy ją produkują robią to z pasji i miłości do oliwy. To po prostu ich sposób na życie. Dzięki temu właśnie oliwy z tego młyna, zagubionego gdzieś w centralnej części krainy Don Kichota są pyszne i bardzo wartościowe. To właśnie pasja przekłada się na to, że oliwy te:   

– tworzone są zgodnie z zasadą slow-food

– wyciskane są  w ciągu maksymalnie 2-6 godzin od zbiorów owoców z drzewa

– wyciskane wyłącznie na zimno i wyłącznie w sposób mechaniczny

– proces produkcji oliwy jest przemyślany w najdrobniejszych szczegółach i monitorowany na każdym etapie

– znajdują się w międzynarodowym katalogu FLOS OLEI najlepszych 500 oliw świata

– corocznie nagradzane są na międzynarodowych festiwalach i w konkursach oliwnych

Oliwa ta powstaje z ogromną starannością pod stałym nadzorem doświadczonych techników oliwnych- a  wszystko to z miłości do oliwy. Proces produkcji oliwy jest przemyślany w najdrobniejszych szczegółach i monitorowany na każdym etapie: od posadzenia drzew w gaju oliwnym, przez zbiory oliwek, poprzez wyciśnięcie z nich soku, aż do zabutelkowania oliwy. Bez użycia chemii, bez żadnych dodatkowych zabiegów uzyskuje się 100% sok z oliwek.

Oliwki w młynie Casas de Hualdo wyciskane są  w ciągu maksymalnie 2-6 godzin od zbiorów owoców z drzewa. Oliwka jako owoc zawiera chlorofil i inne “zielone”. Dzięki temu, że wyciskanie soku następuje zaraz po zebraniu nie ma degradacji czy pleśnienia owocu. Udaje się zachować ZAPACH, SMAK  i wszelkie walory świeżo miażdżonej rośliny-owocu.  Dzięki ekstrakcji wyłącznie na zimno (temperatura całego procesu nie przekracza 25°C!) i   wyłącznie w sposób mechaniczny wartościowe związki chemiczne (witaminy, minerały, polifenole)  zostają zamknięte w tłuszczu i butelce na dłużej. Oliwy od Casas de Hualdo  pachną zielonym …tym zaskakują po otarciu butelki i po tym poznajemy ich jakość.
Potwierdzeniem tej jakości są liczne nagrody i certyfikaty  jakie oliwy te zdobywają na międzynarodowym forum. Od lat znajdują się w corocznie wydawanym  katalogu „FLOS OLEI” najlepszych oliw świata. Ponadto w 2015 Reserva de Familia a  w 2014r Picual znalazł się w pierwszej dwudziestce- TOP 20.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Oliwa Reserva de Familia 500ml”