Opis
Owocowość Picuala i zniewalający zapach Arbequiny dały znakomite połączenie. Pikanterii została odrobina- tyle ile trzeba- bazą jest owocowość oliwki. Na pierwszy plan wysuwa się zapach świeżo miażdżonej, zielonej rośliny, który przenosi nas na letnią łąkę. Potem pojawia się smak: najpierw czujemy owocowość oliwki i nuty pomidorowe, potem świeżość mięty przeplata się z dojrzałym bananem, a wszystko to z lekko pikantnym niuansem pieprzowym.
Jest po prostu pyszna. To taka Reserva w odrobinę skromniejszej wersji – bo wydobywa co najlepsze z dwóch a nie czterech odmian.
Kompozycja ta została stworzona na konkurs Matio Solinas 2013, na którym zakwalifikowała się do grupy finalistów w kategorii: oliwa intensywnie owocowa. Wyróżnienie na tym konkursie jest niezwykle wartościowe. Mario Solinas to najważniejszy konkurs w branży oliwnej ponieważ jest organizowany przez International Olive Oil Council- a więc najważniejszą instytucję, która reguluje przepisy dla przemysłu oliwnego na całym świecie. Spośród 109 oliw zgłoszonych na konkurs Partita okazała się jedną z najlepszych. Profesjonalni testerzy „Panel de Cata” oceniali nie tylko walory organoleptyczne ale i właściwości fizyko-chemiczne, które potwierdzają wysoką jakość produktu.
Oliwny Raj
Oliwy z młyna Casas de Hualdo są najlepsze przede wszystkim dlatego, że ludzie, którzy ją produkują robią to z pasji i miłości do oliwy. To po prostu ich sposób na życie. Dzięki temu właśnie oliwy z tego młyna, zagubionego gdzieś w centralnej części krainy Don Kichota są pyszne i bardzo wartościowe. To właśnie pasja przekłada się na to, że oliwy te:
– tworzone są zgodnie z zasadą slow-food
– wyciskane są w ciągu maksymalnie 2-6 godzin od zbiorów owoców z drzewa
– wyciskane wyłącznie na zimno i wyłącznie w sposób mechaniczny
– proces produkcji oliwy jest przemyślany w najdrobniejszych szczegółach i monitorowany na każdym etapie
– znajdują się w międzynarodowym katalogu FLOS OLEI najlepszych 500 oliw świata
– corocznie nagradzane są na międzynarodowych festiwalach i w konkursach oliwnych
Oliwa ta powstaje z ogromną starannością pod stałym nadzorem doświadczonych techników oliwnych- a wszystko to z miłości do oliwy. Proces produkcji oliwy jest przemyślany w najdrobniejszych szczegółach i monitorowany na każdym etapie: od posadzenia drzew w gaju oliwnym, przez zbiory oliwek, poprzez wyciśnięcie z nich soku, aż do zabutelkowania oliwy. Bez użycia chemii, bez żadnych dodatkowych zabiegów uzyskuje się 100% sok z oliwek.
Oliwki w młynie Casas de Hualdo wyciskane są w ciągu maksymalnie 2-6 godzin od zbiorów owoców z drzewa. Oliwka jako owoc zawiera chlorofil i inne “zielone”. Dzięki temu, że wyciskanie soku następuje zaraz po zebraniu nie ma degradacji czy pleśnienia owocu. Udaje się zachować ZAPACH, SMAK i wszelkie walory świeżo miażdżonej rośliny-owocu. Dzięki ekstrakcji wyłącznie na zimno (temperatura całego procesu nie przekracza 25°C!) i wyłącznie w sposób mechaniczny wartościowe związki chemiczne (witaminy, minerały, polifenole) zostają zamknięte w tłuszczu i butelce na dłużej. Oliwy od Casas de Hualdo pachną zielonym …tym zaskakują po otarciu butelki i po tym poznajemy ich jakość.
Potwierdzeniem tej jakości są liczne nagrody i certyfikaty jakie oliwy te zdobywają na międzynarodowym forum. Od lat znajdują się w corocznie wydawanym katalogu „FLOS OLEI” najlepszych oliw świata. Ponadto w 2015 Reserva de Familia a w 2014r Picual znalazł się w pierwszej dwudziestce- TOP 20.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.