Opis
Tymianek stosowany jest powszechnie w kuchni, jako przyprawa do różnego rodzaju mięs, ryb, warzyw, ale i deserów. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z potencjału tej rośliny. Ma ona szereg właściwości zdrowotnych i pielęgnacyjnych.
Tymianek ma szerokie działanie zdrowotne. Przede wszystkim wykazuje silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. W naturalnej medycynie wykorzystywany jest do leczenia dolegliwości układu pokarmowego i moczowego. Pomaga przy biegunkach, zaparciach i niestrawnościach. Dodany do potraw ułatwia ich trawienie i przyspiesza przemianę materii. Ponadto łagodzi schorzenia jelit, żołądka i wątroby.
Tymianek w postaci syropów, naparów i innych środków jest niezastąpiony przy infekcjach gardła, migdałków i jamy ustnej. Ze swoim działaniem rozkurczowym i wykrztuśnym jest także użyteczny jako środek na kaszel.
Tymianek nie tylko leczy, ale i smakuje. Ze względu na swój wyrazisty smak zajmuje wysokie miejsce w kuchni francuskiej i to właśnie z nią kojarzy się najbardziej. Razem z natką pietruszki i liśćmi laurowymi tworzy znany bukiet przypraw, czyli bouquet garni. Zioło dobrze komponuje się z rybami, drobiem, cielęciną, jagnięciną i wołowiną. Jest idealne jako dodatek do zup, gulaszów, farszów, ale i do warzyw (m.in. szparagów, brokułów, fasoli i pora).
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.