Opis
Oliwa Picual Casas de Hualdo to płynny skarb hiszpańskiego rejonu Toledo zamknięty w szklanej butelce. Wyjątkowo niska kwasowość tego produktu została uzyskana dzięki rekordowo szybkiemu przetworzeniu świeżych owoców oliwki odmiany Picual.
W ciągu 4- 6 godzin (!) od zerwania oliwek, wyciśnięta na zimno oliwa zostaje zamknięta w butelce i od tego momentu zaczyna się jej podróż do Ciebie, abyś mógł osobiście skosztować smaku świeżych oliwek Picual!
Oliwa Picual urzeka bardzo przyjemnymi aromatami dojrzałych owoców, zielonych liści, zielonych bananów oraz mięty. Wyciskana na zimno zachowuje swój lekko pieprzny posmak, który idealnie harmonizuje ze specjałami takimi jak kasze, makarony, ryby, warzywa, dziczyzna czy wieprzowina. Można serwować ją w towarzystwie zarówno białego jak i czerwonego wina- słowem jest bardzo uniwersalna w zastosowaniu. Picual, podobnie jak Arbequina, to oliwa bazowa. Znakomicie sprawdza się jako podstawa dressingu, past, pest, hummusów, sosów bo nie dominuje smakowo w potrawie tylko ją wspaniale uzupełnia. Sprawdza się również jako główny element potrawy na przykład w sosie do słynnego spaghetti “aglio e olio”. Pyszna jest również po prostu z dobrym chlebem- czyli słowem do wszystkiego. W Hiszpanii używana do przygotowania flagowych andaluzyjskich dań z warzywami: karczochami, szparagami lub szpinakiem jest płynną duszą tych potraw.
Oliwki Picual są dość duże o podłużnym kształcie, zakończone dzióbkiem. Ich nazwa pochodzi od właśnie od spiczastego koniuszka (hiszp. pico – dzióbek). Oliwy z tej odmiany są pikantno-pieprzne i pachnące zieloną trawą, przez co bardzo uniwersalne. W Polsce cieszą się ogromną popularnością- bo zapach urzeka, a pikanteria jest bardzo przyjemna.
Pamiętajmy, że owoce oliwki są cierpkie i gorzkawe, zatem dobra oliwa nie może być zupełnie łagodna- jak na przykład olej słonecznikowy.
Zalety smakowe i jakość tej oliwy zostały docenione przez profesjonalny panel testerski publikacji FLOS OLEI – międzynarodowego przewodnika, który gromadzi recenzje na temat najlepszych oliw świata. Dodatkowo w roku 2014 zakwalifikowano ją do najlepszej dwudziestki „TOP 20” z wynikiem 91/98 punktów możliwych . Ponownie ten sukces osiągnęła w roku 2016 – znów jest w pierwszej dwudziestce TOP 20 z jeszcze lepszym wynikiem niż poprzednio bo osiągnęła aż 97/98. Picual należy więc do elitarnego grona „płynnego złota”, który z roku na rok zbliża się do ideału.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.