Oliwa Picual

39,00 57,00 

Opis

Oliwa Picual Casas de Hualdo to płynny skarb hiszpańskiego rejonu Toledo zamknięty w szklanej butelceWyjątkowo niska kwasowość tego produktu została uzyskana dzięki rekordowo szybkiemu przetworzeniu świeżych owoców oliwki odmiany Picual.

W ciągu 4- 6 godzin (!) od zerwania oliwek, wyciśnięta na zimno oliwa zostaje zamknięta w butelce i od tego momentu zaczyna się jej podróż do Ciebie, abyś mógł osobiście skosztować smaku świeżych oliwek Picual!

Oliwa Picual urzeka  bardzo przyjemnymi aromatami dojrzałych owoców, zielonych liści, zielonych bananów oraz mięty. Wyciskana na zimno zachowuje swój lekko pieprzny posmak, który idealnie harmonizuje ze specjałami takimi jak kasze, makarony, ryby, warzywa, dziczyzna czy wieprzowina.  Można  serwować ją w towarzystwie zarówno białego jak i czerwonego wina- słowem jest bardzo uniwersalna w zastosowaniu. Picual, podobnie jak Arbequina,  to oliwa bazowa. Znakomicie sprawdza się jako podstawa dressingu, past, pest, hummusów, sosów bo nie dominuje smakowo w potrawie tylko ją wspaniale uzupełnia. Sprawdza się również jako główny element potrawy na przykład w sosie do słynnego spaghetti “aglio e olio”. Pyszna jest również po prostu z dobrym chlebem- czyli słowem do wszystkiego. W Hiszpanii używana do przygotowania flagowych andaluzyjskich dań z warzywami: karczochami, szparagami lub szpinakiem  jest płynną duszą tych potraw.

Oliwki Picual są dość duże o podłużnym kształcie, zakończone dzióbkiem. Ich nazwa pochodzi od właśnie od spiczastego koniuszka (hiszp. pico – dzióbek).  Oliwy z tej odmiany są pikantno-pieprzne  i pachnące zieloną trawą, przez co bardzo uniwersalne. W Polsce cieszą się ogromną popularnością- bo zapach urzeka, a pikanteria jest bardzo przyjemna.

Pamiętajmy, że owoce oliwki są cierpkie i gorzkawe, zatem  dobra oliwa nie może być zupełnie łagodna- jak  na przykład olej słonecznikowy.

Zalety smakowe i jakość tej oliwy  zostały docenione przez profesjonalny panel testerski  publikacji FLOS OLEI – międzynarodowego przewodnika, który gromadzi recenzje na temat najlepszych oliw świata. Dodatkowo w roku 2014 zakwalifikowano ją do najlepszej dwudziestki „TOP 20” z wynikiem 91/98 punktów możliwych . Ponownie ten sukces osiągnęła w roku 2016 – znów jest w pierwszej dwudziestce TOP 20 z jeszcze lepszym wynikiem niż poprzednio bo osiągnęła aż 97/98. Picual należy więc do elitarnego grona „płynnego złota”, który z roku na rok zbliża się do ideału.

Oliwny Raj

Oliwy z młyna Casas de Hualdo są najlepsze  przede wszystkim dlatego, że ludzie, którzy ją produkują robią to z pasji i miłości do oliwy. To po prostu ich sposób na życie. Dzięki temu właśnie oliwy z tego młyna, zagubionego gdzieś w centralnej części krainy Don Kichota są pyszne i bardzo wartościowe. To właśnie pasja przekłada się na to, że oliwy te:   

– tworzone są zgodnie z zasadą slow-food

– wyciskane są  w ciągu maksymalnie 2-6 godzin od zbiorów owoców z drzewa

– wyciskane wyłącznie na zimno i wyłącznie w sposób mechaniczny

– proces produkcji oliwy jest przemyślany w najdrobniejszych szczegółach i monitorowany na każdym etapie

– znajdują się w międzynarodowym katalogu FLOS OLEI najlepszych 500 oliw świata

– corocznie nagradzane są na międzynarodowych festiwalach i w konkursach oliwnych

Oliwa ta powstaje z ogromną starannością pod stałym nadzorem doświadczonych techników oliwnych- a  wszystko to z miłości do oliwy. Proces produkcji oliwy jest przemyślany w najdrobniejszych szczegółach i monitorowany na każdym etapie: od posadzenia drzew w gaju oliwnym, przez zbiory oliwek, poprzez wyciśnięcie z nich soku, aż do zabutelkowania oliwy. Bez użycia chemii, bez żadnych dodatkowych zabiegów uzyskuje się 100% sok z oliwek.

Oliwki w młynie Casas de Hualdo wyciskane są  w ciągu maksymalnie 2-6 godzin od zbiorów owoców z drzewa. Oliwka jako owoc zawiera chlorofil i inne “zielone”. Dzięki temu, że wyciskanie soku następuje zaraz po zebraniu nie ma degradacji czy pleśnienia owocu. Udaje się zachować ZAPACH, SMAK  i wszelkie walory świeżo miażdżonej rośliny-owocu.  Dzięki ekstrakcji wyłącznie na zimno (temperatura całego procesu nie przekracza 25°C!) i   wyłącznie w sposób mechaniczny wartościowe związki chemiczne (witaminy, minerały, polifenole)  zostają zamknięte w tłuszczu i butelce na dłużej. Oliwy od Casas de Hualdo  pachną zielonym …tym zaskakują po otarciu butelki i po tym poznajemy ich jakość.
Potwierdzeniem tej jakości są liczne nagrody i certyfikaty  jakie oliwy te zdobywają na międzynarodowym forum. Od lat znajdują się w corocznie wydawanym  katalogu „FLOS OLEI” najlepszych oliw świata. Ponadto w 2015 Reserva de Familia a  w 2014r Picual znalazł się w pierwszej dwudziestce- TOP 20.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Oliwa Picual”