Oliwa Reserva de Familia 500ml

86,00 

Opis

Reserva de Familia, to najlepszy i najbardziej ekskluzywny produkt z Casas de Hualdo.  Jest to starannie skomponowany przez testera oliwnego coupage czterech oliw jednoszczepowych: Picual, Arbequina, Cornicabra oraz  Manzanilla.  Cały sekret polega na tym aby skomponować taką oliwę, która wydobywa najlepsze właściwości z każdej odmiany nie dominując pozostałych. W efekcie powstaje znakomita, zrównoważona w smaku oliwa o bardzo gęstej konsystencji. Oliwę „Reserva de Familia” wytwarza się zawsze na początku kampanii oliwnej. Zbierane są do niej oliwki tylko te najdorodniejsze będące kwintesencją oliwnego smaku. Drzewa oliwne, które rodzą oliwki do Reservy są traktowane przez cały rok ze specjalną starannością. Technicy oliwni doglądają ich, badają ich zdrowie, głaszczą po listkach i śpiewają serenady:) Tych drzew jest niewiele w skali całego gaju oliwnego dlatego właśnie oliwa „Reserva de Familia” to wersja limitowana. Każda butelka ma na sobie unikatowy numer.  To najbardziej medalowy produkt z młyna 'Casas de Hualdo’. Oliwa ta zajęła 8 miejsce w rankingu najlepszych oliw świata i zdobyła mnóstwo medali i wyróżnień na całym świecie! To Królowa wśród wszystkich oliw.

Zapach średniointensywny urzeka złożonością aromatów i rozbudza zmysły. Im dłużej delektujemy się zapachem tym więcej odkrywamy warstw.   Można w nim wyczuć: liście pomidorów, zieloną trawę, zieloną sałatę, karczochy, liście eukaliptusa, migdały i dojrzałe jabłka. Jej gęsta konsystencja obiecuje  równie bogate doznania smakowe i  nie rozczarowuje.

Smak przenosi nas mentalnie do krainy flamenco – przywodzi na myśl słoneczna Katalonię i soczyste barwy Andaluzji.  Przyjemnie podrażnia  kubki smakowe i na długo pozostaje w ustach.

Doskonale nadaje się do jedzenia na surowo.  Pyszna jako dressing do sałaty, dodatek do zup warzywnych, różnych rodzajów mięs a także do deserów wśród których święci triumfy deser z lodów waniliowych z oliwą i kryształkami soli morskiej.  Zaskakujący, intrygujący  ale przepyszny. Oliwa nadaje kremowej konsystencji  a zderzenie smaków słonego i słodkiego zniewala.

Najlepiej serwować ją w towarzystwie białego wina.