Opis
Oliwa z odmiany Cornicabra jest smakowo najbardziej intensywną oliwą. Poza niuansem pieprzowym urzeka przyjemnym goryczkowym finiszem i na długo pozostawia smak w ustach. Oliwa ta ma złocisty kolor z domieszką zieleni oraz owocowy smak. Wyczuwa się w niej nutę, rukoli, migdałów, jabłek i zielonych liści.
Z kolei Arbequina to najłagodniejsza z oliw Casas de Hualdo. Można w niej znaleźć nuty aromatyczne świeżych gałązek pomidora, skoszonej trawy, zielonych karczochów, orzechów, suchych migdałów, bananów i dojrzałych jabłek, ale to czym prawdziwie zniewala, to bardzo intensywny zapach świeżo skoszonej trawy! Zaskakujący, pobudzający zmysły i świadczący o tym, że została wyciśnięta ze świeżego owocu.
Oliwa EKO powstała z połączenia tych dwóch odmian w następującej proporcji: 70% Cornicabra i 30% Arbequina. W efekcie powstał znakomity coupage o średniej intensywności i pikanterii. Oliwa ta jest dobrze zbalansowana: intensywna owocowość oliwki pochodząca z odmiany Cornicabra została zrównoważona łagodnością i zielonymi aromatami Arbequiny. Można w niej wyczuć aromaty: pomidorów, rukoli, awokado, zielonego jabłka i zielonych migdałów. Oliwa zachwyca bursztynowym kolorem, gęstą konsystencją i zapachem przenoszącym w słoneczne klimaty Hiszpanii. Walory smakowo zapachowe powodują, że znakomicie komponuje się z wszelkimi warzywami – zwłaszcza podanymi na ciepło, pieczoną rybą, chrupiącym chlebem i serami. Doskonała jest również jako dodatek do dań na bazie ryżu, kasz i makaronów oraz wszelkiego rodzaju past.
Oliwny Raj
Oliwy z młyna Casas de Hualdo są najlepsze przede wszystkim dlatego, że ludzie, którzy ją produkują robią to z pasji i miłości do oliwy. To po prostu ich sposób na życie. Dzięki temu właśnie oliwy z tego młyna, zagubionego gdzieś w centralnej części krainy Don Kichota są pyszne i bardzo wartościowe. To właśnie pasja przekłada się na to, że oliwy te:
– tworzone są zgodnie z zasadą slow-food
– wyciskane są w ciągu maksymalnie 2-6 godzin od zbiorów owoców z drzewa
– wyciskane wyłącznie na zimno i wyłącznie w sposób mechaniczny
– proces produkcji oliwy jest przemyślany w najdrobniejszych szczegółach i monitorowany na każdym etapie
– znajdują się w międzynarodowym katalogu FLOS OLEI najlepszych 500 oliw świata
– corocznie nagradzane są na międzynarodowych festiwalach i w konkursach oliwnych
Oliwa ta powstaje z ogromną starannością pod stałym nadzorem doświadczonych techników oliwnych- a wszystko to z miłości do oliwy. Proces produkcji oliwy jest przemyślany w najdrobniejszych szczegółach i monitorowany na każdym etapie: od posadzenia drzew w gaju oliwnym, przez zbiory oliwek, poprzez wyciśnięcie z nich soku, aż do zabutelkowania oliwy. Bez użycia chemii, bez żadnych dodatkowych zabiegów uzyskuje się 100% sok z oliwek.
Oliwki w młynie Casas de Hualdo wyciskane są w ciągu maksymalnie 2-6 godzin od zbiorów owoców z drzewa. Oliwka jako owoc zawiera chlorofil i inne “zielone”. Dzięki temu, że wyciskanie soku następuje zaraz po zebraniu nie ma degradacji czy pleśnienia owocu. Udaje się zachować ZAPACH, SMAK i wszelkie walory świeżo miażdżonej rośliny-owocu. Dzięki ekstrakcji wyłącznie na zimno (temperatura całego procesu nie przekracza 25°C!) i wyłącznie w sposób mechaniczny wartościowe związki chemiczne (witaminy, minerały, polifenole) zostają zamknięte w tłuszczu i butelce na dłużej. Oliwy od Casas de Hualdo pachną zielonym …tym zaskakują po otarciu butelki i po tym poznajemy ich jakość.
Potwierdzeniem tej jakości są liczne nagrody i certyfikaty jakie oliwy te zdobywają na międzynarodowym forum. Od lat znajdują się w corocznie wydawanym katalogu „FLOS OLEI” najlepszych oliw świata. Ponadto w 2015 Reserva de Familia a w 2014r Picual znalazł się w pierwszej dwudziestce- TOP 20.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.