Oliwa ekologiczna 500ml

82,00 

Opis

Oliwa z odmiany Cornicabra jest smakowo najbardziej intensywną oliwą. Poza niuansem pieprzowym urzeka przyjemnym goryczkowym finiszem i  na długo pozostawia smak w ustach. Oliwa ta ma złocisty kolor z domieszką zieleni oraz owocowy smak. Wyczuwa się w niej nutę, rukoli, migdałów,  jabłek i zielonych liści.

Z kolei Arbequina to najłagodniejsza z oliw Casas de Hualdo. Można w niej znaleźć nuty aromatyczne świeżych gałązek pomidora, skoszonej trawy, zielonych karczochów, orzechów, suchych migdałów, bananów i dojrzałych jabłek, ale to czym prawdziwie zniewala, to bardzo intensywny zapach świeżo skoszonej trawy!  Zaskakujący, pobudzający zmysły i świadczący o tym, że została wyciśnięta ze świeżego owocu.

Oliwa EKO powstała z połączenia tych dwóch odmian w następującej proporcji: 70% Cornicabra i 30% Arbequina. W efekcie powstał znakomity coupage o średniej intensywności i pikanterii. Oliwa ta jest dobrze zbalansowana: intensywna owocowość oliwki pochodząca z odmiany Cornicabra została zrównoważona łagodnością i zielonymi aromatami Arbequiny.  Można w niej wyczuć aromaty:  pomidorów, rukoli, awokado, zielonego jabłka i zielonych migdałów. Oliwa zachwyca bursztynowym kolorem, gęstą  konsystencją i zapachem przenoszącym w słoneczne klimaty Hiszpanii.  Walory smakowo zapachowe powodują, że znakomicie komponuje się  z wszelkimi warzywami – zwłaszcza podanymi na ciepło, pieczoną rybą, chrupiącym chlebem i serami. Doskonała jest również jako dodatek do dań na bazie ryżu, kasz i makaronów oraz wszelkiego rodzaju past.