Prezes Stowarzyszenia Światowid Katarzyna Jórga promuje zdrową i regionalną żywność podczas cyklicznych imprez, tj. Laboratoria Smaku czy Truskawisko. Zaprasza wybitnych znawców tematyki, którzy wspólnie z nią przekonują, że warto zainwestować w żywność swojską, a nie tą z marketu. Przez wiele lat organizowała Targi Wiejskie Produktów Lokalnych, które do dziś cieszą się bardzo dużą popularnością. Wszystko po to, by lansować lokalnych producentów i ich zdrowe produkty. Pomysłodawczyni utworzenia inkubatora przetwórstwa rolno – spożywczego oraz trzech spółdzielni socjalnych m.in. tej zajmującej się przetwarzaniem owoców i warzyw od lokalnych rolników. Nasze babcie w czasach dawnych robiły przetwory na zimę. Zaprawiały praktycznie wszystko, zarówno owoce, warzywa, robiły soki z owoców i nie tylko. W dobie przetwórczej produkcji przemysłowej, różnych form konserwowania żywności w celu zwiększenia jej jakości kosztem prozdrowotnych wartości, wraca zapotrzebowanie na domowe przetwory. Nasze panie w sezonie przerabiają różne owoce i warzywa, robiąc przepyszne konfitury, dżemy, soki czy zakąski. Nie zawierają one konserwantów, mają dużo witamin i są niezastąpione w profilaktyce przeziębień. Wszystkie wg staropolskich receptur, często przekazywanych z dziada, pradziada. Oprócz własnej produkcji zajmujemy się również produkcją na zlecenie. Hitem naszej produkcji jest Syrop z kwiatu czarnego bzu czyli tzw. Hyćka, czy też Syrop z mięty, podczas imprez organizowanych u nas, wszyscy goście zachwycają się ich smakiem. Dżem truskawkowy czy też Konfitura morelowa są słynne w całej okolicy ze względu na swoje właściwości smakowe i zdrowotne.