Witamy Was na naszym profilu. To taka mała, krążąca po świecie cząsteczka naszej przestrzeni. Znajduje się ona w Woli Łagiewnickiej koło Kiszkowa. Zaczęliśmy ją oswajać jesienią 2014 roku i stała się ona naszym ukochanym miejscem na ziemi. Oprócz nas Beaty i Waldka mieszkają tu nasi dobrzy towarzysze: Don, Szara i Smok. Nasza przestrzeń ma powierzchnię dwóch i pół hektara. Mamy staw z rybkami. Sad ze starymi odmianami drzew owocowych: malinówka, kosztela, jaśnie pańska, papierówka, grusza klapsa. Mieszkamy w starym uroczym wiejskim domu. Pozostałe po 80 hektarowym gospodarstwie budynki gospodarcze są dla nas dużym wezwaniem inwestycyjnym. Uprawimy warzywa i owoce nie stosując żadnych nawozów sztucznych ani chemicznych środków ochrony roślin. Nasze warzywa po prostu pachną, nie trzeba ich obierać, wystarczy umyć szczoteczką. Staramy się by dla dobrego zdrowia dostarczać pożyteczne nie zmodyfikowane genetycznie odmiany. Oprócz powszechnie znanych, uprawiamy rzadkie warzywa: burak liściowy, jarmuż, topinambur, czarną rzepę. Zbieramy i tradycyjnie suszymy zioła: majeranek, tymianek, maggi, lubczyk, estragon, bazylia, szałwia, melisa, mięta, oregano. Z naszej łąki zbieramy pożyteczne zioła: pokrzywę, babkę zwyczajną, babkę lancetowatą, korzenie mniszka, wrotycz, bylicę piołun. Ku zdrowotności robimy syropy i nalewki na cukrze brzozowym lub miodzie pszczelim: z głogu, z kwiatów czarnego bzu, z kwiatów lipy, z wiśni. Pieczemy swój chleb z mąki z młyna w Bardo k. Wrześni oraz robimy jogurty wg receptury Pani prof. Jadwigi Kempisty. Beata i Waldek