Oliwa Arbequina

39,00 57,00 

Opis

Historycznie Arbequina to królowa oliwek z Katalonii – krainy z basenu morza śródziemnego, gdzie panuje klimat umiarkowanie wilgotny. Odmiana ta uprawiana tam jest od ponad tysiąca lat. Owoce  Arbequiny są niewielkie, owalne i brązowe  o wyśmienitym,  łagodnym i lekko pikantnym  smaku. Drzewa  odmiany Arbequina rodzą bardzo dużą ilość oliwek o stosunkowo wysokiej zawartości oleju: 20,5%. Właśnie ze względu na dużą zawartość oleju, piękny zapach i łagodny smak odmiana ta zyskała bardzo dużą popularność. Uprawia się ją w całej Hiszpanii. Również na zboczach gaju oliwnego Casas de Hualdo w okolicy Toledo przyjęła się doskonale i rodzi pyszne owoce.

Oliwy z tej odmiany są łagodne (na tyle na ile łagodna może być dobrej jakości oliwa) i pachnące, przez co bardzo uniwersalne. W Polsce cieszą się ogromną popularnością, bo zapach urzeka, a łagodność  zachęca – zwłaszcza nas ludzi północy nieprzyzwyczajonych do bardzo pikantnych smaków oliwy. Uwaga jednak – słowo łagodna jest tutaj względne. Owoce oliwki są cierpkie i gorzkawe, zatem  dobra oliwa nie może być zupełnie łagodna- jak  na przykład olej słonecznikowy. Dla wcześnie zbieranych oliwek, a więc tych najlepszych, charakterystyczny jest pikantno-pieprzny posmak. Dobra oliwa charakteryzuje się również dużą ilością polifenoli (antyutleniaczy), to one dają efekt drapania w gardle. Jeśli zatem oliwa jest bardzo łagodna brak w niej  dobroci w owoców oliwki, której tak łakniemy.  Arbequina jest bogata w polifenole drapie więc w gardło, ale poza tym odmiana ta jest najbardziej owocowa i łagodna ze wszystkich wytwarzanych przez Casas de Hualdo.

 Oliwy produkowane z  tej odmiany oliwek są gęste i mają owocowy posmak.

Arbequina to najłagodniejsza z oliw Casas de Hualdo. Można w niej znaleźć nuty aromatyczne świeżych gałązek pomidora, skoszonej trawy, zielonych karczochów, orzechów, suchych migdałów, bananów i dojrzałych jabłek, ale to czym prawdziwie zniewala, to bardzo intensywny zapach świeżo skoszonej trawy!  Zaskakujący, pobudzający zmysły i świadczący o tym, że została wyciśnięta ze świeżego owocu.

Oliwa zachwyca bursztynowym kolorem,  gęstą  konsystencją i zapachem przenoszącym w słoneczne rejony Katalonii. Jest lekka, pachnąca i słodkawa – przez to bardzo uniwersalna. Walory smakowo zapachowe powodują, że skropiona nią bagietka nabiera królewskiego wykończenia. Znakomicie komponuje się  z warzywami (gotowanymi i surowymi), grillowaną rybą i serami. Doskonała jest również jako baza do sosów vinegrette, pesto oraz wszelkiego rodzaju past.

Najlepiej serwować ją w towarzystwie białego wina.