Opis
Nazwa Cornicabra związana jest z kształtem owoców, które są podłużne, lekko zakrzywione i asymetryczne. Odmiana ta Pochodzi z La Manchy (krainy literackiego Don Kichota!).
Smaki i aromaty oliwy Cornicabra
- Smak: owocowy z pikantno-goryczkowym posmakiem
- Zapach: Wyczuwa się w niej nutę jabłek i zielonych liści
- Kolor: złocisty z domieszką zieleni
- Kwasowość w kampanii 2019/2020: 0,16%
Najbardziej esencjonalna i intensywna z oliw produkowanych przez Casas de Hualdo. Poza niuansem pieprzowym urzeka przyjemnym goryczkowym finiszem i na długo pozostawia smak w ustach. Znakomicie sprawdza się jako przyprawa do wzbogacenia dań już na talerzu. Doprawiona nią zupa krem, makaron, sos czy tortilla ziemniaczana nabierają nowego wyrazu bo jest znakomitym nośnikiem smaku. Cornicabra obok soli i pieprzu powinna stać na kuchennym stole i służyć jako obowiązkowa przyprawa. Bardzo wzbogaca potrawy – zwłaszcza z warzyw podanych na ciepło. Krem z dyni, ziemniaków czy też zupa z pieczonej papryki i pomidora doprawiona Cornicabrą to po prostu poezja.
Oliwa ta ma złocisty kolor z domieszką zieleni oraz owocowy smak. Wyczuwa się w niej nutę jabłek i zielonych liści.
Oliwa Casas de Hualdo Cornicabra wytwarzana jest z oliwek rosnących na najwyżej położonych tarasach hacjendy, gdzie gleba jest lżejsza, wapienna, oliwki mają bardzo dużo światła słonecznego a dzięki kontrolowanemu na bieżąco nawadnianiu upraw drzewa maja wystarczająca ilość wilgoci. W efekcie uzyskane owoce są jędrne i soczyste i zawierają bardzo dużo kwasu oleinowego. Cornicabra dojrzewa późno i długo – między końcem października a końcem stycznia. Jest najpóźniej dojrzewającą odmianą w Casas de Hualdo. Warto jednak poczekać- jej smak i walory rekompensują długi czas oczekiwania.
Oliwny Raj
Oliwy z młyna Casas de Hualdo są najlepsze przede wszystkim dlatego, że ludzie, którzy ją produkują robią to z pasji i miłości do oliwy. To po prostu ich sposób na życie. Dzięki temu właśnie oliwy z tego młyna, zagubionego gdzieś w centralnej części krainy Don Kichota są pyszne i bardzo wartościowe. To właśnie pasja przekłada się na to, że oliwy te:
– tworzone są zgodnie z zasadą slow-food
– wyciskane są w ciągu maksymalnie 2-6 godzin od zbiorów owoców z drzewa
– wyciskane wyłącznie na zimno i wyłącznie w sposób mechaniczny
– proces produkcji oliwy jest przemyślany w najdrobniejszych szczegółach i monitorowany na każdym etapie
– znajdują się w międzynarodowym katalogu FLOS OLEI najlepszych 500 oliw świata
– corocznie nagradzane są na międzynarodowych festiwalach i w konkursach oliwnych
Oliwa ta powstaje z ogromną starannością pod stałym nadzorem doświadczonych techników oliwnych- a wszystko to z miłości do oliwy. Proces produkcji oliwy jest przemyślany w najdrobniejszych szczegółach i monitorowany na każdym etapie: od posadzenia drzew w gaju oliwnym, przez zbiory oliwek, poprzez wyciśnięcie z nich soku, aż do zabutelkowania oliwy. Bez użycia chemii, bez żadnych dodatkowych zabiegów uzyskuje się 100% sok z oliwek.
Oliwki w młynie Casas de Hualdo wyciskane są w ciągu maksymalnie 2-6 godzin od zbiorów owoców z drzewa. Oliwka jako owoc zawiera chlorofil i inne “zielone”. Dzięki temu, że wyciskanie soku następuje zaraz po zebraniu nie ma degradacji czy pleśnienia owocu. Udaje się zachować ZAPACH, SMAK i wszelkie walory świeżo miażdżonej rośliny-owocu. Dzięki ekstrakcji wyłącznie na zimno (temperatura całego procesu nie przekracza 25°C!) i wyłącznie w sposób mechaniczny wartościowe związki chemiczne (witaminy, minerały, polifenole) zostają zamknięte w tłuszczu i butelce na dłużej. Oliwy od Casas de Hualdo pachną zielonym …tym zaskakują po otarciu butelki i po tym poznajemy ich jakość.
Potwierdzeniem tej jakości są liczne nagrody i certyfikaty jakie oliwy te zdobywają na międzynarodowym forum. Od lat znajdują się w corocznie wydawanym katalogu „FLOS OLEI” najlepszych oliw świata. Ponadto w 2015 Reserva de Familia a w 2014r Picual znalazł się w pierwszej dwudziestce- TOP 20.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.