Oliwa Cornicabra 500ml

59,00 

Opis

Nazwa Cornicabra związana jest z kształtem owoców, które są podłużne, lekko zakrzywione i asymetryczne. Odmiana ta  Pochodzi  z La Manchy (krainy literackiego Don Kichota!).

Smaki i aromaty oliwy  Cornicabra

  • Smak: owocowy z pikantno-goryczkowym posmakiem
  • Zapach:  Wyczuwa się w niej nutę jabłek i zielonych liści
  • Kolor: złocisty  z domieszką zieleni 

Najbardziej esencjonalna i  intensywna z oliw produkowanych przez Casas de Hualdo.  Poza niuansem pieprzowym urzeka przyjemnym goryczkowym finiszem i  na długo pozostawia smak w ustach. Znakomicie sprawdza się jako przyprawa do wzbogacenia dań już na talerzu. Doprawiona nią zupa krem, makaron, sos  czy tortilla ziemniaczana nabierają nowego wyrazu bo jest znakomitym nośnikiem smaku. Cornicabra  obok soli i pieprzu powinna stać na kuchennym stole i służyć jako obowiązkowa przyprawa. Bardzo wzbogaca potrawy – zwłaszcza z warzyw podanych na ciepło. Krem z dyni, ziemniaków czy też zupa z pieczonej papryki i pomidora doprawiona Cornicabrą to po prostu poezja.

Oliwa ta ma złocisty kolor z domieszką zieleni oraz owocowy smak. Wyczuwa się w niej nutę jabłek i zielonych liści.

Oliwa Casas de Hualdo Cornicabra wytwarzana jest z oliwek  rosnących na najwyżej  położonych tarasach  hacjendy, gdzie gleba jest lżejsza, wapienna,  oliwki mają bardzo dużo światła słonecznego a dzięki kontrolowanemu na bieżąco nawadnianiu upraw drzewa maja wystarczająca ilość wilgoci. W efekcie uzyskane owoce  są  jędrne i soczyste i zawierają bardzo dużo kwasu oleinowego. Cornicabra dojrzewa późno i długo – między końcem października a końcem stycznia.  Jest najpóźniej dojrzewającą odmianą w Casas de Hualdo.  Warto jednak poczekać- jej smak i walory rekompensują długi czas oczekiwania.